27. 06. 2016 Matjaž Petan

Expert Camp – Israel, part#2

Expert Camp

4.dan

Danes smo vadili obrambo pri napadu z nožem, dolgim nožem in mačeto. Mačeto ponavadi nimamo v mislih kot možno orožje napada, vendar se pojavljajo napadi tudi v Evropi, Avstraliji in Severni Ameriki. Prijatelji iz Južne Amerike pa so se tokrat počutili kot doma 😉 Imeli smo tudi slow sparing in pa ground fight.

Najbolj pa je bilo zanimivo v poznih popoldanskih urah na obali. Bilo je veliko smeha in ogromnooo novih informacij.
Zaključili smo z dobro večerjo. Hrana je top 😉 Na izbiro je vsa svetovna kulinarika, vendar prevladuje ulična prehrana – odlična schwarma.

Življenje v Izraelu je kar malce drugačno. To je že moj tretji krav maga trening kamp v Izraelu in sedaj mi ni nič več nenavadno in se prav zlahka vživim. Najbolj zanimiv je Shabbat. To je v judovski kulturi dan počitka in se začne vsak petek s sončnim zahodom ter konča naslednji dan z zahodom sonca. Temelji na prepričanju, da je Bog ustvarjal svet 6 dni in 7 dan počival. Tisti dan veljajo določena pravila, ki jih kar večina Izraelcev oziroma ortodoksnih judov upošteva. Takrat so vsi domovi pospravljeni in urejeni, dovoljeno oziroma priporočeno je druženje s prijatelji in družino, petje obrednih pesmi, obisk sinagoge in podobno. Prepoveduje pa se kar kopica stvari: vožnja, uporaba električnih naprav, luči, kuhanje… In kako to občuti turist? V hotelih imajo ločene ”Shabbat Elevator”. Ti brez prestanka peljejo iz pritličja v najvišje nadstropje, nato pa se na poti navzdol ustavijo v vsakem nadstropju. Tako lahko uporabljajo dvigalo, brez da bi pritisnili na gumb, le traja malo dlje 🙂

5.dan

Dan smo začeli s krajšim predavanjem v sejni dvorani. Glavna tema je bila, kako naše člane bolje pripraviti, jih narediti boljše borce. Ta proces in sama razlaga je bila tako enostavna, da bi jo še otrok razumel. Zaradi te preprostosti in visoke učinkovitosti imam rad KMG in masterja Eyal Yanilova. Tako lahko razlaga samo on. Po lekciji pa smo šli v športno dvorano. Tam nas je Tommy Blom učil, kako to deluje tudi v praksi. Potem smo imeli pripravo na test in vse zaključili s treningom na plaži.

Matjaž Petan, Glavni inštruktor

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni