Krav Maga Global

Krav Maga

Krav Maga Global Slovenija je članica največje mednarodne zveze Krav Maga Global, ki deluje v več kot 60ih državah.

Kaj je Krav Maga?

Krav Maga je učinkovit in hitro učljiv sistem samoobrambe. Zajema področja samoobrambe, samozaščite, borilnih in borbenih veščin, kot tudi sposobnosti za obrambo drugih na edinstven in celovit način.

Sistem je primeren za vse, ne glede na spol, starost, predznanje ali fizično pripravljenost. Osnovne tehnike se z rednimi treningi hitro naučimo in ohranjamo, saj tehnike izhajajo iz naravnih refleksov.

Krav Maga omogoča in prinaša tehnično, taktično, telesno in duševno rast in razvoj.

S treningi Krav Maga se naučimo, kako lahko preprečimo, se spopademo in prevladamo v vseh vrstah nasilja in napadov. Krav Maga združuje tehnike samoobrambe, s katerimi čimprej končamo morebitni napad in pri tem ostanemo nepoškodovani. Udarci so usmerjeni v ranljivejše dele telesa napadalca.

Krav Maga se je razvila v Izraelu, sprva za potrebe vojske in kasneje za civilstvo. Ustanovitelj Krav Mage je bil Imi Lichtenfeld. Sedaj njegov tesen učenec Eyal Yanilov skupaj z ekipo vrhunskih inštuktorjev Krav Maga Global (KMG) nadaljuje in razvija sistem Krav Mage še naprej. Eyal Yanilov je tudi edini inštruktor, ki je prejel najvišjo stopnjo znanja Krav Maga na svetu direktno od Imija.

Krav Maga pri svojem usposabljanju in delovanju uporabljajo tudi različne varnostne sile po celem svetu (policija, vojska, obveščevalne in varnostne službe,..).

Zgodovina Krav Maga Global

Sistem Krav Maga je razvil Imi (Imrich) Sde-Or (Lichtenfeld). Rojen je bil leta 1910 v Budimpešti, odraščal pa v Bratislavi. Velik vpliv na razvoj njegove osebnosti je imel njegov oče Samuel Lichtenfeld. Že od zgodnjih najstniških let je bil Samuel – kot izvajalec točke rokoborbe ter dvigovanja uteži – del potujočega cirkusa in posledično je navdušenje za gibanje in  šport prenesel na Imija.Desetletji kasneje se je Samuel pridružil slovaški policiji, kjer se je kasneje povzpel na mesto glavnega detektiva. Svoje može je med drugim uril  tudi v samoobrambi in postopkih, kako preprečiti nasilno obnašanje, kar je ponovno vzbudilo zanimanje pri sinu. Talentiran Imi je treniral različne športe in tako pri devetnajstih letih postal mednarodni prvak v gimnastiki, rokoborbi in boksu. Do leta 1939 je bil kot član slovaške rokoborske ekipe med najboljšimi v Evropi.

V tridesetih letih devetnajstega stoletja so se politične razmere po celotni Evropi zaostrile z vzponom fašističnega in protižidovega gibanja. Imi je postal neuradni vodja skupine mladih Židov v svojem okolišu. Z izkušnjami iz boksa, rokoborbe in dvigovanja uteži so želeli ščititi židovski predel v Bratislavi pred napadi antisemitov. V štirih letih so Imi in njegovi prijatelji sodelovali v mnogih nasilnih spopadih proti sovražnikom Židov. In ravno ti ulični spopadi so bili začetek zgodbe o Krav Maga.

Leta 1940 se je moč nacistov v Evropi še bolj okrepila in Imi je bil ogrožen. Njegov pobeg je bilo potovanje, ki je trajalo skoraj dve leti. Med tem časom se je pridružil Češki legiji, ki je bila med drugo svetovno vojno pod poveljstvom britanske vojske. Leta 1942 je Imi končno bil svoboden in je lahko zaprosil za vstop v Palestino. Preko prijateljev se je pridružil odporniškemu gibanju Hagana. Vodja gibanja, general Itzchak Sadeh, mu je upoštevajoč njegove talente zaupal težko nalogo. Imi je tako uril precej enot Hagane in elitno enoto Palmach (predhodnico specialnih enot Izraelskih obrambnih sil), vključno z enoto Palyam (marinci) ter vojaško policijo.

Z nastankom države Izrael (1948) so bile formirane tudi Izraelske obrambne sile. Imi je tekom dvajsetih let, ki jih je preživel kot del vodilnih inštruktorjev znotraj izraelskih obrambnih sil, razvil in izpopolnil svojo metodo. Uril je najboljše člane specialnih enot in ustvaril veliko generacij Krav Maga inštruktorjev. Omeniti je treba tudi to, da je moral Imi razviti metodo Krav Maga, ki ustreza vsem potrebam obrambnih sil. Primerna je tako za uradnika v vojaški pisarni kot tudi vojaka na bojišču.  Predvsem pa je pomembno, da je učinkovita z relativno kratkim obdobjem učenja in treniranja. V prid metodi je tudi podatek, da se stopnjo obvladovanja te tehnike samoobrambe in napadov lahko vzdržeje z minimalno obnove in vaje.

Po upokojitvi je Imi pričel s prirejanjem Krav Maga potrebam civilistom. S pomočjo njegovih predanih študentov in inštruktorjev je ustvaril mednarodno zvezo Israeli Krav Maga Federation (IKMF). Mednarodno dejavnost so začeli tri leta kasneje in  metoda se je kmalu razširila po vsem svetu. Za svojo desno roko je Imi izbral Eyala Yanilova, ki ga je nadomeščal pri treniranju izkušenejših inštruktorjev Krav Maga in po zahtevi Imija pričel s pisanjem uradne knjige o Krav Maga. Zaradi znanja in predanosti je bil Eyal Yanilov leta 1987 postavljen s strani Imija za glavnega inštruktorja Krav Maga. Eyal je bil kot glavni inštruktor odgovoren za nov kurikulum in poučevanje inštruktorjev z višjo stopnjo usposobljenosti. Eyal je zaradi potreb delovanja Krav Maga po celem svetu ustvaril mednarodno zvezo International Krav Maga Federation (IKMF) in deloval kot njen predsednik.

Imi Sde-Or je preminul 9. januarja 1998 v oseminosemdesetem letu starosti. Po njegovi smrti je prišlo do trenj znotraj IKMF, zato je Eyal Yanilov leta 2010 ustvaril lastno mednarodno zvezo Krav Maga Global (KMG), ki danes deluje v 55-ih državah, med katerimi je tudi Slovenija.

KMG stopnje in izpiti

Tudi v sistemu KMG poznamo napredovanja po stopnjah – te so izražene z našitki. Star sistem lestvice pasov in tradicionalnih kimonov je bil formalno ukinjen s strani Imija in Eyala v 80ih in 90ih.

Naš sistem napredovanja je strukturiran sledeče:

5 stopenj Practitioner (P level), 5 stopenj Graduate (G level), 5 stopenj Expert (E level). Vsaka stopnja ima specifične teme in zahteve, ki so zapisane v kurikulum. Kot dodatek so tudi tri stopnje Master – Imi je dosegel Master 3/Expert 8.

Napredovanje znotraj P stopenj zahteva vsaj pol leta rednih treningov preden lahko član pristopi k novemu izpitu. Pri G stopnjah je minimalen čas med posameznimi izpiti med pol leta in enim letom. To obdobje se pri stopnjah Expert še poveča – od enega do petih let rednih treningov, trening kampov.

V KMG Slovenija smo ponosni, da smo člani zveze, ki ima stopnje res podrobno opredeljene, tehnike obrambe pa smiselno razdeljene in zbrane v kurikulumu. Napisal ga je Eyal Yanilov kot nalogo, ki mu jo je zaupal Imi, ustanovitelj Krav Maga.

Vašo kopijo kurikuluma si lahko dobite spodaj. Vpišite vaše ime in veljavni elektronski naslov, kamor boste prejeli povezavo za prenos kurikuluma.

Naj vam bo v pomoč pri napredovanju k naslednji P stopnji.

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni