01. 05. 2016 Matjaž Petan

Ženske in Krav Maga

Krav Maga za ženske

Kadar se pogovarjam z dekleti o treningih našega sistema samoobrambe, velikokrat dobim iz-/odgovore v smislu “ne rabim tega, nisem jaz za to, živim v varni državi, nimam časa, ..” Vse to se sliši tako smiselno, dokler ne dobijo kakšnih slabih izkušenj. Ja, izkušenj, ki so včasih lahko zelo hude in boleče ter si pred njimi raje zatiskamo oči.

Potreba oziroma nuja žensk po znanju samoobrambe je še posebej pomembna dandanes. Ženske so samostojne, neodvisne, potujejo po celem svetu in živijo same v gospodinjstvih. Hkrati so deležne manj zaščite s strani okolice in izpostavljene večji možnosti napada. Vas še zmeraj nisem prepričal? Naj globalna dejstva govorijo namesto mene:

  • Vsaka tretja ženska je v svojem življenju pretepena, prisiljena v spolni odnos ali kako drugače zlorabljena s strani svojega intimnega partnerja.
  • Ženske v starostnem obdobju od 15 do 44 let so deležne večjega tveganja posilstva ali fizičnega napada kot rakavega obolenja, nesreče z motorjem, vojne ali malarije, glede na podatke World Bank.
  • Na svetu ”manjka” več kot 60 milijonov žensk kot posledica spolne selekcije (splavi, po rojstvu deklic), kar je predstavil Amartya Sen, Nobelov nagrajenec.
  • Vsako leto je 60 milijonov deklet spolno napadeno na poti oziroma v šoli.
  • Kar nekaj globalnih študij ugotavlja, da je polovico vseh umorjenih žensk ubil takratni ali bivši mož oziroma partner.
  • V raziskavi o spolnih napadih, ki jo je izvedel Amnesty International (2005), je bil vsak četrti anketiranec mnenja, da so ženske, ki so oblečene seksi, delno sokrive oziroma popolnoma odgovorne za to, da so bile posiljene. Več kot vsak peti, je bil enakega mnenja o krivdi posilstva pri ženskah, ki so imele več spolnih partnerjev.

In kaj sedaj? Ne zatiskajte si oči, naredite nekaj za sebe. Sistem Krav Maga je razvit na način, da se približa posamezniku – njegovim potrebam, načinu življenja, moči, spretnostim. Tehnike Krav Maga za ženske upoštevajo fizične ”pomanjkljivosti spola” (manjša moč) ter ponujajo rešitve na nasilne spolne in kriminalne napade. Metode za ženske temeljijo na večletnih izkušnjah, kot tudi ogromno realnih situacijo, kjer se je Krav Maga izkazala za učinkovito možnosti in je ženske rešila.

Tukaj na kampu v Zagrebu sem spoznal skupino inštruktoric KMG, ki dobro opravljajo svoje delo in so spoštovanja vredne. Na kampu dobivajo novo znanje in še uživajo – kaj lepšega si lahko se želiš. Lahko bi še pisal o tej temi, samo po 10 urah treninga nastopi prijetna utrujenost in jutri je nov dan. Se beremo! 🙂

Kida!

Matjaž Petan, Glavni inštruktor

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni