27. 07. 2020 Matjaž Petan

Zmote o Krav Maga

Krav Maga postaja vedno bolj priljubljena in poznana. Ker je ta sistem samoobrambe učinkovit in hitro učljiv ter ne zahteva nobenega predznanja ali fizične pripravljenosti, jo trenira vedno več in več ljudi. Zasledite jo lahko v akcijskih filmih in v svojo telovadno rutino so Krav Maga vključili tudi mnogi zvezdniki (Daniel Craig, Angelina Jolie, Tom Cruise, Jason Statham itn). Toda bolj ko nekaj postane znano, hitreje pride napačnih prepričanj.

Veliko vas je že slišalo za Krav Mago, vendar redko kdo točno ve, kaj to je. Ste na primer vedeli, da Krav Maga tehnično ni borilna veščina? Ali pa to, da je treniranje tega sistema varnejše od večine kontaktnih športov? Kljub temu, da raste priznanje in priznavanje, se o temu sistemu samoobrambe širi veliko dezinformacij. Naj jih nekaj razblinimo.

 

Zmota 1: Krav Maga je zelo nasilna

Ustanovitelj Imi Lichtenfeld je v času druge svetovne vojne skušal najti način, kako zaščititi sebe in bližnje pred nasiljem, ki je izbruhnil v Bratislavi, kjer je takrat živel. Razvil je Krav Maga – pot do lastne varnosti in ne način, da se spodbudi boj. Potrebno je razločiti med dvema aspektoma – biti agresiven v spopadu ni isto kot spodbuditi boj.

Krav Maga lahko preprosto opredelimo kot skupek učinkovitih samoobrambnih tehnik. Sistem v prvi meri uči, kako se izogniti, preprečiti konflikt ter daje pomen lastnemu egu. Učinkovita obramba in kontakt pa nastopi takrat, ko vam ne preostane drugih možnosti. Krav Maga ni le znanje o tehnikah, kako premagati nasprotnika; gre tudi za odgovorno uporabo teh znanj.

Krav maga je po definiciji način, kako se lahko učinkovito branite, ne pa način, kako škodovati drugim. To je močan način razoroževanja napadalca in ga je mogoče uporabiti le, če vse druge oblike reševanja konfliktov ne uspejo.

Zmota 2: Krav Maga je borilna veščina

Razlika med borilno veščino in samoobrambno disciplino je pomembnejša, kot si morda mislite. Borilne veščine so se razvile z namenom treniranja borcev. Jasna so pravila, točkovanje in kategorije. Krav Maga pa ni osredotočena na usposabljanje bojevnika. Cilj je, da posamezniku da praktična orodja, ki jih potrebuje za obrambo sebe (in drugih).  Poudaril pa bi, da spoštujemo vse borilne športe, saj so le ti močno prepleteni v naš sistem samoobrambe.

Če ponudim plastičen primer – konflikt na ulici, dva posameznika, ki se močno razlikujeta v telesnih značilnostih (170cm in 186cm, eden precej treniran). Bo pri morebitnem spopadu šlo za pretep na točke in upoštevanje pravil MMA-a ali za obrambo samega sebe in čim hitrejši umik na varno?

Zmota 3: Krav Maga je namenjena le policiji in vojski

Krav Maga je Imi dokončno razvil v Izraelu. Sprva res le za potrebe varnostnih sil, kasneje pa prilagodil tudi za ostalo prebivalstvo.

Krav Maga je primerna za vse in ne zahteva preznanja ali fizične pripravljenosti. V naših klubih po Sloveniji trenirajo otroci od petega leta dalje ter ženske in moški vseh starostnih skupin. Nudimo treninge v mešanih skupinah, posebne delavnice in seminarje za ženske ter ločene treninge za otroke in najstnike. Naši treningi prepletajo vaje za kondicijo in moč, tehnike samoobrambe in mentalne vaje.

Če se vam zdi po branju tega prispevka Krav Maga zanimiva, vam priporočam, da izberete svojo lokacijo, izkoristite možnost brezplačnega prvega treninga in pot do odličnega fizičnega počutja in varnosti, ki jo prinesejo naši treningi.

 

Matjaž Petan, Glavni inštruktor

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni